De ce nu Dolce

Gândiţi-vă o clipă. Lunar, statul reţine o contribuţie pentru sănătate. Pe baza acestor plăţi lunare, în caz de boală, un contribuabil se poate trata în spitalele din ţară şi poate beneficia de diverse, inclusiv tratamente în afara ţării, în limita anumitor plafoane. În realitate, cetăţeanul dă peste spitale prăfuite, prost dotate, cu personal de multe ori prea obosit sau dezgustat pentru a-şi face datoria aşa cum ar trebui, etic şi legal. Iar de tratamente în străinătate, decontate… yeah, right! Şi Doamne fereşte să ai nevoie de medicaţie sau de o fiolă, o seringă sau alte consumabile. Inevitabil, se ajunge în farmacii private, unde respectivele costă mai mult sau mai puţin. Şi, normal într-o economie de piaţă, sunt achiziţionate pe cheltuiala bolnavului.

Ştiu, nu sunt primul care se vaită de sistemul de sănătate din România. Aproape toată lumea care ajunge să aibă de-a face cu acest sistem se vaită.

Acum, pentru TVR tot românul plăteşte o taxă lunară. Chit că-i convine sau nu, nu are de ales. Din fonduri de la lume adunate, printre altele, TVR-ul a cumpărat o competiţie sportivă. Plătitorul onest de taxă TV s-a bucurat că poate şi el, măcar o dată la vreo doi ani, să urmărească o competiţie sportivă de interes major (campionat european, mondial etc.). La fel ca şi în cazul sistemului de sănătate, respectivul cotizant se trezeşte trimis, fără voia şi acordul dânsului, către un terţ privat, particular şi care percepe şi el o taxă proprie („Dolce ironie a sorţii”). Motivul (tradiţional şi popular) al sublicitării către terţ: „Păi… Să vedeţi că… Nu pricepeţi cum funcţionează economia de piaţă…” Dacă-n spital trebuie să-ţi aduci de acasă tifon, hârtie igienică, Algocalmin şi ace de perfuzie (+ o integramă, dacă decizi să te prezinţi noaptea la Urgenţă, de bunăvoie şi nesilit decât de o problemă de sănătate, ce-i drept, nu chiar life-threatening), conform celor de la Sport din TVR, dacă vrei competiţie sportivă cumpărată din banii pe care oricum îi plăteşti lunar, trebuie să-ţi faci abonament la o firmă privată (în cazul de faţă Dolce). Altfel, primeşti doar praful de pe tobă. La suprapreţ.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s